Krom oksid
Krom oksid mineral je zelene boje, a nalazimo ga u prirodi. Koristi se kao pigment, te je siguran za primjenu u sapunima, u koje se stavlja u količini od oko jednog promila i manje.
Odobren je za upotrebu u kozmetičkoj, ali i prehrambenoj industriji, u funkciji pigmenta.
Za razliku od bojila baziranih na klorofilu koje nakon nekog vremena posmeđe u sapunu, on zadržava zelenu boju, te je potrebna mnogo manja koncentracija.